Pierożki z marchewką

| 2 komentarze

Share Button

Pierożki z marchewką
O pierożkach z marchewką już dawno słyszałam wiele dobrego, ale do dziś nie miałam okazji ich spróbować… Żałuję, że nie robiłam ich wcześniej. Mniami. :D

Pierożki z marchewką

Składniki

    Ciasto

    Farsz

    Sposób przygotowania

    Farsz
    Krok 1
    Marchewki obieramy, wkładamy do garnuszka gotujemy przez ok 6 minut (od zagotowania). Gdy marchewki trochę przestygną trzemy je na grubych oczkach tarki.
    W międzyczasie na patelni podsmażamy delikatnie drobno pokrojoną cebulkę.
    Startą marchewkę również wrzucamy na patelnię i chwilę smażymy razem z cebulką.
    Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
    Ciasto
    Krok 2
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste i niezbyt rzadkie - tak aby dało się rozwałkować i nie rwało się podczas lepienia.
    Krok 3
    Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła i wypełniamy je farszem, składamy na pół i zalepiamy.
    Ulepione pierogi wrzucamy do garnka wypełnionego do 2/3 wysokości gorącą i osoloną wodą. Pierożki gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Krok 4
    Podajemy z podsmażoną na tłuszczyku cebulką.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
    Pierożki z marchewką, 9.8 out of 10 based on 4 ratings

    2 komentarzy

    1. takich pierożków jeszcze nie jadłam!! koniecznie muszę spróbować!!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. Ale fajny pomysł:) Uwielbiam marchewkę, uwielbiam pierogi, duet doskonały

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *