Szarlotka na kruchym spodzie

| 1 Komentarz

Share Button

Szarlotka na kruchym spodzie
Tradycyjne ciasto, które chyba każdy miał przyjemność jeść. Słodkie kruche ciasto połączone z kwaskowatymi jabłkami.

Szarlotka na kruchym spodzie

Składniki

    Ciasto

    Jabłka

    Sposób przygotowania

    Jabłka
    Krok 1
    Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy aż zmiękną, często mieszając. Wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i podgotowujemy jeszcze chwilę.
    Ciasto
    Krok 2
    Zagniatamy ciasto. Najpierw mieszamy łyżką wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia). Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę, ponownie mieszamy łyżką. Dodajemy rozdrobnioną margarynę i wyrabiamy całość ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne/lepiące dodajemy jeszcze trochę mąki.
    Krok 3
    Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3:1. Większą część rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim dużą prostokątną blaszkę po brzegi.
    Ciasto posypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej i wykładamy na nie przestudzone jabłka.
    Z reszty ciasta robimy paseczki lub cienkie wałeczki i ozdabiamy wierzch ciasta, np. robiąc krateczkę taką jak ja.
    Krok 4
    Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w 170 stopniach C.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
    Szarlotka na kruchym spodzie, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

    Jeden komentarz

    1. Ależ te jabłka wyglądają;))) Uwielbiam szarlotki

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *