Drożdżówka z rodzynkami i kruszonką

| 2 komentarze

Share Button

drożdżówka z rodzynkami i kruszonkąMięciutka i pyszna babka drożdżowa z dodatkiem słodkich rodzynek i chrupką kruszonką na wierzchu. Wbrew pozorom jest bardzo prosta i zawsze się udaje. Polecam!

Drożdżówka z rodzynkami i kruszonką

Składniki

rozczyn

kruszonka

Sposób przygotowania

Krok 1
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Wrzucamy do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru, mieszamy, a następnie lekko zagęszczamy 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Krok 2
Masło roztapiamy i studzimy. Rodzynki sparzamy, aby nie odstawały od ciasta.
Krok 3
Gdy rozczyn podrośnie, wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami (oprócz rodzynek) i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od miski (ja wrzucam wszystko do robota i wyrabia się samo;). Jeśli jeszcze będzie się lepić, podsypujemy mąką. Na koniec dorzucamy rodzynki, mieszamy. Wyrobione ciasto wkładamy do prostokątnej foremki, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. pół godziny.
Krok 4
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier, margarynę i proszek do pieczenia mieszamy tak, aby powstała nam sucha posypka. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta, a gdy wyrośnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 min. w 180°C.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.4/10 (5 votes cast)
Drożdżówka z rodzynkami i kruszonką, 5.4 out of 10 based on 5 ratings

2 komentarzy

  1. Oj zjadłabym taką, przepysznie wygląda !!! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. To jest naprawdę pyszna drożdżówka i całkiem prosta. Robiłam ją już kilka razy. Dziękuję.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *