Filety z kurczaka w sosie cytrynowym

| 2 komentarze

Share Button

filety w sosie cytrynowymMocno cytrynowe filety z kurczaka z nutą imbiru i pięknym kolorem kurkumy. Zielone oliwki cudownie podkreślają ich smak.

Filety z kurczaka w sosie cytrynowym

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Pierś z kurczaka kroimy na filety, a następnie lekko rozbijamy. Oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na oliwie i maśle.
Krok 2
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, następnie podsmażamy na oliwie i maśle w garnku. Cytrynę sparzamy i kroimy na ósemki.
Krok 3
Podsmażone filety przekładamy do garnka z cebulą i czosnkiem, dolewamy bulion, wrzucamy cząstki cytryny (jeśli ktoś nie lubi bardzo kwaśnych smaków, można dodać tylko połowę), przyprawiamy kurkumą i imbirem i dusimy ok. 15-20 min. Po tym czasie dorzucamy przekrojone na pół oliwki i dusimy jeszcze ok. 10 min. Podajemy z ryżem.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (3 votes cast)
Filety z kurczaka w sosie cytrynowym, 9.0 out of 10 based on 3 ratings

2 komentarzy

  1. Moje klimaty:) na pewno wykorzystam przepis;)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. danie bylo przepyszne, tylo strasznie sie nameczyłem jak ganiałem kure po podwórku, dla tego polecam kupić pierś w sklepie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *