Rolada malinowa z galaretką

| 1 Komentarz

Share Button

Rolada malinowa z galaretką

Jest to lekkie i orzeźwiające ciasto.  Zamiast malin można wykorzystać do niego inne zamrożone skarby lata, takie jak truskawki czy jagody.

Rolada malinowa z galaretką

Składniki

    Biszkopt

    Masa

    Polewa

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Galaretkę przyrządzam wg przepisu na opakowaniu.Przygotowuję biszkopt na roladę. Białka ubijam z cukrem, dodaję mąkę, wodę, żółtka i cukier waniliowy, mieszam.
    Krok 2
    Ostrożnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem (blaszka powinna być jak największa np. 28 x 35 cm, moja była nieco za mała i ciasto wyszło za grube i źle się rolowało). Równam. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 17 minut.
    Krok 3
    Gorącą! roladę przekładam na szmatkę, zdejmuję papier i roluję. W takiej zrolowanej pozycji zostawiam by wystygła.
    Krok 4
    Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywno, dodaję dżem i przestudzoną żelatynę.
    Krok 5
    Nakładam masę na biszkopt (ostrożnie go rozwijam). Zastygniętą galaretkę kroimy na drobną kosteczkę rozkładamy na krem. Przygotowuję polewę: gotujemy do rozpuszczenia 0,5 tabliczki czekolady oraz 2 łyżki mleka i jeszcze ciepłą zalewamy ciasto. Chowam do lodówki na całą noc.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
    Rolada malinowa z galaretką, 10.0 out of 10 based on 1 rating

    Jeden komentarz

    1. Ciasto jest pyszne. zjadlam prawie cale na raz. ;)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *