Kruche czekoladowe babeczki

| 2 komentarze

Share Button

Kruche czekoladowe babeczki

Kruche babeczki z czekoladą są idealne do kawy i na osłodę po ciężkim tygodniu. ;)

Kruche czekoladowe babeczki

Składniki

    Ciasto

    Krem

    Dekoracja

    Sposób przygotowania

    Ciasto
    Krok 1
    Mąkę, kakao i cukier mieszamy łyżką, aby kolor był w miarę jednolity. Wbijamy żółtka i jeszcze raz mieszamy. Następnie wlewamy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Na koniec do składników dodajemy miękką margarynę i zagniatamy ciasto.
    Krok 2
    Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm (tak na oko;)). Szklanką wykrawamy kółka i wkładamy je do metalowych lub silikonowych foremek.
    Foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem.
    Ciasta wystarcza na około 35 sztuk babeczek.
    Krok 3
    Babeczki pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Krem
    Krok 4
    Ubijamy śmietanę 30% mikserem, aż będzie gęsta. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone, ciągle miksując.
    Babeczki wypełniamy kremem za pomocą szprycy cukierniczej lub cukierniczego rękawa.
    Dekoracja
    Krok 5
    Orzeszki wydłubane ze skorupek;) wkładamy do foliowej torebeczki i kruszymy przy pomocy młotka do mięsa. ;) Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Orzeszki mieszamy z czekoladą i posypujemy nimi babeczki.
    Smacznego!
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
    Kruche czekoladowe babeczki, 10.0 out of 10 based on 7 ratings

    2 komentarzy

    1. wyglądają przepysznie :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. Te babeczki są piękne:) uwielbiam takie połączenia

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *