Pączki ptysiowe

| 3 komentarze

Share Button

pączki ptysiowe

Pyszne i lekkie pączusie, w sam raz na Tłusty Czwartek. Na pewno nie pójdą nam w “boczki” ;)

Pączki ptysiowe

Składniki

lukier

Sposób przygotowania

Krok 1
Margarynę, wodę, mleko i szczyptę soli zagotowujemy w garnku. Następnie, nie zdejmując z ognia, jednym ruchem wsypujemy wcześniej przesianą mąkę i energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), aż ciasto będzie gładkie. Studzimy.
Krok 2
Do przestudzonej masy wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3
Z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty ok. 10x10 cm i smarujemy je olejem. Rękaw cukierniczy (szprycę) napełniamy ciastem i wyciskamy krążki na kwadraty z papieru. Najlepiej robić podwójne kółka, wtedy pączki będą większe. Na rozgrzany głęboki olej wrzucamy pączki papierem do góry i usuwamy go. Smażymy na złoty kolor.
Krok 4
Po przestudzeniu pączki smarujemy lukrem: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Pączki ptysiowe, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

3 komentarzy

  1. Uwielbiam te paczki;)czesto sobie kupuje. wlasnej roboty niestty nie jadlam

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Wyglądają rewelacyjnie,robiłam takie z przepisów kuchni Lidla i wyszły rownie ładne.jutro je piekę.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Świetny przepis,właśnie się zajadam,,,pyszne,,,,polecam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *