Udka kurczaka miodowo-musztardowe

| 1 Komentarz

Share Button

Udka miodowo-musztardowe

Smaczne i proste danie. Jego sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia – pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz.

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Sposób przygotowania

Krok 1
Naciąć nożem każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Krok 2
Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 C. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
Krok 3
Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Krok 4
Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki. Smacznego!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.6/10 (5 votes cast)
Udka kurczaka miodowo-musztardowe, 7.6 out of 10 based on 5 ratings

Jeden komentarz

  1. Robiłam takie już dawnooo temu sa przepyszne :-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *