Pizza Tropicana

| Brak komentarzy

Share Button

Pizza Tropicana

Pizza – uwielbiana zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Dzisiaj polecam wersję na słodko.

Pizza Tropicana

Składniki

    Ciasto

    Dodatki

    Sos pomidorowy

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Zrobić rozczyn z drożdży: do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać. Rozczyn przykryć złożoną ściereczką i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą, zostawić na 5 minut (drożdże zaczną się pienić).
    Krok 2
    Do dużej miski przesiać mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone drożdże mieszając łyżką. Dodać oliwę, wymieszać wszystko łyżką.
    Gdy składniki z grubsza połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i energicznie zacząć je zagniatać. Dodać sól i wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
    Uformować kulę z ciasta, wysmarować ją oliwą i włożyć do większej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. W międzyczasie przygotować dodatki i sos pomidorowy.
    Krok 3
    Dodatki:
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pokroić szynkę i ananasa na drobne kosteczki.
    Sos pomidorowy:
    Do rondelka wlać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, oregano i oliwą. Gotować przez około 10 minut.
    Krok 4
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na 2 części. Dwie blaszki posmarować oliwą, na środek położyć po jednym kawałku ciasta i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Jeśli ciasto będzie się kurczyło odczekać kilka minut i powtórzyć rozkładanie ciasta po tym czasie. Uformować boczny rant, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około pół godziny.
    W międzyczasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, zazwyczaj 250 stopni C. Rozłożyć dodatki na pierwszej pizzy pomijając boczny rant: rozsmarować około 3 - 4 łyżki sosu pomidorowego, połowę dodatków i przypraw.
    Krok 5
    Wstawić do piekarnika na metalową kratkę ustawioną w środkowej części. Piec przez około 15 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione. W międzyczasie ułożyć dodatki na drugiej pizzy. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
    Pizza Tropicana, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *