Lasagne bolognese

| 1 Komentarz

Share Button

lasagne

Bardzo pożywne danie, jak każdy się domyśla jest bardzo sycące.

Lasagne bolognese

Składniki

sos pomidorowy

beszamel

Sposób przygotowania

Sos pomidorowy
Krok 1
Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mięso mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek (można też pokroić w kostkę). Smażymy około 10 minut. Zalewamy pomidorkami z puszki i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy do smaku ziołami, ostrą papryką, solą i pieprzem.
Baszamel
Krok 2
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy troszkę mleka i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Następnie dodajemy resztę i mieszamy aż sos się zagęści.
Krok 3
Wszystko warstwowo układamy w naczyniu żaroodpornym (makaron, beszamel, sos pomidorowy i na koniec starkowany ser) Warto obgotować makaron przed ( po dwa płaty na wodę-2 min wyjmować i kolejne, żeby mieć pewność, że będzie dobry);) Ewentualnie zrobić trochę rzadszy beszamel (więcej mleka) żeby makaron ładnie zmiękł. Jeżeli gotujemy makaron przed- pieczemy 25 minut. Jeśli nie gotujemy to około 45-50 minut.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Lasagne bolognese, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Jeden komentarz

  1. Robię prawie identyczną lazanię, nie dodaję jednak papryki świeżej. Ubiegłaś mnie, bo też chciałam dodać taki przepis i właśnie dziś u mnie na obiad jest pyszna lazania :)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *