Torcik bezowy

| 4 komentarze

Share Button

Torcik bezowy
Pyszny, lekki i bardzo słodki deser, który na pewno zrobi wrażenie na gościach. :)

Torcik bezowy

Składniki

    Beza

    Krem

    Sposób przygotowania

    Beza
    Krok 1
    Białka wlać do idealnie suchej miski i dodać szczyptę soli (żeby białka lepiej się ubyły). Białka ubijać aż piana będzie sztywna. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać cukier. Na koniec dodać ocet oraz mąkę i jeszcze przez około minutę ubijać. Pana ma być bardzo sztywna i lśniąco biała.
    Krok 2
    Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, na którym odrysowujemy dwa okręgi wielkości dużego talerza. Na każdy z okręgów wykładamy mniej więcej po połowie piany i "z grubsza" wygładzamy łyżką.
    Krok 3
    Blaszki wstawiamy do nagrzanego do 120 st. C piekarnika. Bezy powinny piec się przez 40 minut w 120 stopniach. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i suszymy bezy jeszcze przez 2 godziny.
    Gdy bezy się upieką, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki ale nie wyjmujemy bez jeszcze przez ok. 1 godzinę.
    Krem
    Krok 4
    Gdy blaty bezowe ostygną.... W jednej miseczce delikatnie miksujemy 250g serka mascarpone. W drugiej miseczce dokładnie ubijamy śmietanę 30% (pamiętajmy, aby była bardzo mocno schłodzona). Ubitą śmietanę przekładamy do miski z serkiem i dokładnie łączymy za pomocą miksera.
    Na grubych oczkach tarki ścieramy 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady. Czekoladę wsypujemy do śmietany serka, delikatnie mieszamy łyżką.
    Krok 5
    Blaty bezowe przekładamy kremem i dekorujemy wedle uznania (ja posypałam górną bezę wiórkami z czekolady).
    Smacznego!;)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
    Torcik bezowy, 10.0 out of 10 based on 7 ratings

    4 komentarzy

    1. Jestem za 5 minut :P

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. Przykro mi ale już zniknął:)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    3. Wygląda przepysznie! Czytacie w moich myślach :-) dzisiaj myślałam o tym, żeby go zrobić :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    4. Raj dla podniebienia:) mascarpone i beza duet doskonały:) Uwielbiam

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *