Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem

| 2 komentarze

Share Button

ciasto toffi

Pyszne ciasto z karmelizowanym słonecznikiem. Myślę, że zadowoli niejedno podniebienie.

Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem

Składniki

    Spód

    Karmelizowane pestki

    Masa

    Sposób przygotowania

    Spód
    Krok 1
    W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukry, kakao, mleko oraz wino. Składniki zagotowujemy. Do gotowej masy dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z białek (z dodatkiem szczypty soli) i lekko mieszamy z pozostałym ciastem. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej blachy ( u mnie wymiary 40/25cm) i pieczemy około 40-45 m w 180 stopniach.
    Karmelizowane pestki słonecznika
    Krok 2
    Składniki umieszczamy w rondelku ( pestki, masło, cukier) i gotujemy na małym ogniu do momentu aż masło się wchłonie, a na pestkach powstanie skorupka z cukru (trwa to około 20 minut, także trzeba uzbroić się w cierpliwość;) )
    Masa
    Krok 3
    Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z masą krówkową. Jeśli nie mamy gotowej masy krówkowej możemy sami ugotować mleko skondensowane słodzone (3 godziny na wolnym ogniu). Do masy dodajemy lekko przestudzone pestki słonecznika i mieszamy.
    Krok 4
    Na przestudzony biszkopt wylewamy gotową masę. Wkładamy do lodówki na parę godzin, aby masa zastygła. Smacznego
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 8.8/10 (5 votes cast)
    Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem, 8.8 out of 10 based on 5 ratings

    2 komentarzy

    1. wygląda smakowicie, zwłaszcza ten karmel:)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. bardzo lubię toffi, ciekawa propozycja ciacha:)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *