Sos beszamelowy

| Brak komentarzy

Share Button

sos beszamelowyDelikatny, lekki w smaku sos, który doskonale komponuje się z rybą.

Sos beszamelowy

Składniki

Opcjonalnie

Sposób przygotowania

Krok 1
Masło rozgrzać w rondlu. Kiedy będzie wrzeć, wsypać 2 łyżki mąki i sprażyć ją energicznie mieszając. Dolać mleko. Ciągle mieszać w szybkim tempie. Można do tego celu użyć ręcznej trzepaczki do bicia piany. Wtedy sos będzie bardziej puszysty.
Krok 2
Kiedy już sos nieco zgęstnieje należy go przyprawić. Mieszać jeszcze chwilę i na koniec dodać ser. Kiedy się roztopi, sos jest gotowy.
Krok 3
Sos jest pyszny świeżo po przyrządzeniu i należy go niezwłocznie podać. Pasuje idealnie do ryb oraz warzyw, gdzie liczy się delikatność smaku.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (3 votes cast)
Sos beszamelowy, 8.0 out of 10 based on 3 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *