Ciasto na zimno z bananami

| Brak komentarzy

Share Button

Ciasto na zimno z bananami

Przepis od koleżanki, po lekkich modyfikacjach na stałe zagościł w moim menu. Szybki deser do kawki. Równie dobrze smakuje ze zwykłym budyniem.

Ciasto na zimno z bananami

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Ciastka kruszymy na miazgę. Masło roztapiamy w rondelku. Zalewamy skruszone ciastka, łączymy (konsystencja mokrego piasku). Wylepiamy blachę i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Jajka roztrzepujemy lekko w misce, dodajemy budyń, cukier i 1/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy wymieszany budyń i znowu zagotowujemy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Masło rozcieramy, następnie dodajemy po kawałku wystudzony budyń, aż zrobi się jednolita masa. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Krok 3
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z 3 łyżkami mleka.
Krok 4
Na spód kroimy banany w plasterki, zalewamy masą budyniową oraz polewą czekoladową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Ciasto na zimno z bananami, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *