Kolorowe ptasie mleczko

| 5 komentarze

Share Button

Kolorowe ptasie mleczko

Bardzo lekkie piankowe ciasto, które zaspokoi chęć na coś słodkiego ale nie pozostawi śladu w naszych boczkach. ;)
Bardzo dobrze wychodzi również z mrożonych białek.

Kolorowe ptasie mleczko

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
5 białek wlać do jednej miseczki, a pozostałe 4 do drugiej.
5 białek ubić razem z połową cukru. Pozostałe 4 białka również ubić z cukrem ale zanim masa będzie idealnie sztywna wsypać kakao a następnie dokończyć ubijanie.
Krok 2
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Podzielić mniej więcej na połowę i wlać do ubitych białek. Białka wymieszać z żelatyną.
Krok 3
Na dnie kwadratowej blaszki wyłożonym papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. Herbatniki zalać tężejącymi białkami z kakao. Następnie wyłożyć białą masę. Wstawić do lodówki, aż białka dobrze stężeją. Po około dwóch godzinach, na białka wylać tężejącą galaretkę, najlepiej truskawkową lub wiśniową. Wstawić do lodówki na kolejnych kilka godzin.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (11 votes cast)
Kolorowe ptasie mleczko, 8.7 out of 10 based on 11 ratings

5 komentarzy

  1. Cudownie wyglada,az chyba sama sprobuje zrobic;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. uwielbiam takie ptasie mleczko :) ciasta z nim są leciutke i nie przykre :) i każdy bez problemu wszama kawałeczek :) ))

    Pozdrawiam,
    Olinka – Smakowy Raj

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Najbardziej mi się ta ciemna warstwa podoba :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. ZBYT DŁUGO SIĘ CZEKA I NIE LUBIĘ ŻELATYNY

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  5. TAK POCZTA rok-zaw@wp.pl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *