Spaghetti carbonara

| 2 komentarze

Share Button

spaghetti carbonara

Aromatyczne włoskie spaghetti, pachnące wędzonym boczkiem, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Wytrawne białe wino wspaniale podkreśla jego smak.

Spaghetti carbonara

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Boczek kroimy w cienkie słupki i podsmażamy na suchej patelni, aż się wytopi i przyrumieni. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 2
Na patelnię po boczku wlewamy wino i redukujemy do połowy objętości.
Krok 3
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Krok 4
W miseczce mieszamy śmietanę, żółtka, gałkę muszkatołową, biały pieprz i połowę parmezanu. Wlewamy to na patelnię z winem i gotujemy na małym ogniu do zgęstenienia cały czas mieszając.
Krok 5
Następnie na patelnię wrzucamy boczek. Mieszamy.
Krok 6
Do odcedzonego makaronu wlewamy zawartość patelni i mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy pozostałą częścią parmezanu. Podajemy z lampką białego wytrawnego wina.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Spaghetti carbonara, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

2 komentarzy

  1. Uwielbiam włoską kuchnię i na pewno wykorzystam ten przepis w najbliższym czasie :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Ale narobiłaś mi smaku :) Takiej carbonary jeszcze nie jadłam;)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *