Milky way

| 21 komentarze

Share Button

Milky wayJedno z najlepszych ciast jakie w życiu miałam okazję jeść. Bardzo słodkie, toteż jeden kawałek do kawki w zupełności wystarczy. Pierwszy raz jadłam je u pewnej Ewy. Piekłam je wyciągając średnią ze wszystkich przepisów, jakie znalazłam w internecie ;) Wyszedł nieźle.

Milky way

Składniki

    ciasto

    masa mleczna

    polewa

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek i kakao. Dodać ubite osobno białka. Piec 25-30 minut.
    Krok 2
    Zagotować mleko z cukrami. Ostudzić. Dodać margarynę. Utrzeć. Dodać mleko w proszku.
    Krok 3
    Przełożyć ciasto masą. Zagotować mleko z czekoladą. Rozprowadzić polewę na cieście.
    Krok 4
    Delektować się.

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 8.3/10 (11 votes cast)
    Milky way, 8.3 out of 10 based on 11 ratings

    21 komentarzy

    1. Oczy same jedzą;)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. to prawda, pyszne jest to ciasto:)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    3. Mmm wygląda przepysznie :) jutro spróbuję

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    4. A to ciacho to na blaszkę o jakich wymiarach????

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    5. Dużą, standardową, taką jak do większości ciast. Ok 20×30 cm

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    6. Dzięki wielkie za odpowiedz właśnie zabieram się za robienie tego ciacha:)) Dam znać jak smakowało rodzince;)) pozdrawiam i życzę udanego weekendu

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    7. Pysznie wygląda! Rozumiem, że wyrośnie tak wysokie, że dzielimy je na 2 cz. Na jak długo do piekarnika i jaką temperaturkę?
      Aż mi ślinka cieknie!
      Pozdrawiam

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    8. Ciasto nie jest wysokie po upieczeniu. Powiedziałabym wręcz że cienkie. Jeśli chcecie mieć go więcej to proporcjonalnie trzeba dodać więcej składników. Za to masy w tym przypadku jest sporo i nią nadrabiamy wysokość. Pieczemy ok pół godz w 180*C

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    9. MAM NADZIEJĘ ŻE MOJE BĘDZIE TEŻ DOBRE BO JA ROBIĘ ZAMIAST ŚMIETANY BUDYŃ Z MARGARYNĄ

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    10. CHODZI MI O SHREKA

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    11. Na ile to Ciasto milky way do piekarnika ? i w jakiej temperaturze ?.
      Czy ciasto wyrasta tak duże że przekrawa sie je na pół ?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    12. Proszę czytać komentarze :) Ciasto jest cienkie, ale przekraja się je na pół. Jeśli chcemy grubsze, trzeba zrobić z 2 porcji. Tylko masy jest sporo. Pieczemy pół godziny w 180*C. Mój piekarnik ma tylko jedną temperaturę. Nie mam pojęcia jaką.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      • Niewiem czemu ale ktoś zapytał tam o ciasto shrek i dlatego może się pogubiłam :) Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    13. Zrobiłam to ciasto ale w kremie strasznie czuć margarynę :( następnym razem dam 200g :) ale ogólnie ciasto ok :) pozdrawiam

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      • U mnie także masę czuć margarynę i nie wiem co zrobić.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    14. to ciasto nie da się rozmieszać, utrzeć, pełno grudek :(

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    15. poza tym nierealne wykonanie polewy na całe ciasto z tylko 1 tabliczki czekolady, po roztopieniu jednej czekolady otrzymujemy mikroskopijną ilość polewy na jedną setną ciasta

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    16. Emig – zapewniam, że wszystko to da się zrobić. Zdjęcia przedstawiają ciasto, które upiekłam wg tego przepisu. Zachęcam do wrzucania własnych fotek za pomocą Cook’d.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    17. mmm..będę musiała spróbować, takie ciasto do porannej kawy musi być cudowne :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    18. mi masa wyszła o wiele za wodnista mimo proporcji ktore wzielam stąd… a ciasto to zwykly biszkopt

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    19. Nat, mam jeszcze jeden przepis od koleżanki, niedługo upiekę i porównam. Ale i ten i ten mi bardzo smakuje. Nie wiem co mogło Ci pójść nie tak, bo mi wyszło. Zresztą zdjęcie powyżej. Pozdrawiam :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *