Gąsienniczki, czyli bułeczki z parówkami

| Brak komentarzy

Share Button

gąsienniczki

Wariacja na temat tradycyjnej bułki z parówką. Najlepiej smakują polane ketchupem.

Gąsienniczki, czyli bułeczki z parówkami

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka. Dodajemy do mąki wymieszanej z solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny-godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2
gąsienniczki
Ciasto dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy na prostokątne placki. Na placku kładziemy wzdłuż parówkę, zawijamy i nacinamy, ale nie do końca. Następnie wywijamy jedną cząstkę w lewo, druga w prawo i tak na zmianę żeby powstała "gąsiennica". Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 3
Tak przygotowane parówki smarujemy rozkłóconym jakiem z mlekiem i posypujemy serem. Całość możemy posypać pieprzem. Pieczemy ok. 20 min. w 180°C do zrumienienia.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (5 votes cast)
Gąsienniczki, czyli bułeczki z parówkami, 8.2 out of 10 based on 5 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *