Królewiec

| Brak komentarzy

Share Button

Królewiec

Pyszne ciasto wymagające trochę więcej czasu, dlatego polecam szczególnie na jakieś większe okazje, jak również dla osób, które mają dużo wolnego czasu w “zwykły” weekend.

Królewiec

Składniki

    Biszkopt

    Ciasto miodowe

    Masa budyniowa

    Polewa

    Dodatkowo

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując dokładnie po każdym. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
    Krok 2
    Blaszkę o wymiarach 23x33 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowany biszkopt, wierzch wyrównać. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. W tym czasie przygotować blaty miodowe.
    Krok 3
    Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na wymiar blaszki (tej samej, w której piekliśmy biszkopt). Piec w temp. 200 stopni, każdy blat osobno, przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przygotować masę budyniową.
    Krok 4
    Z 1/2 litra mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem. Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić.
    Krok 5
    Pierwszy blat miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć połowę masy budyniowej. Spód biszkoptu posmarować marmoladą i posmarowaną częścią położyć na masie budyniowej. Wierzch biszkoptu także posmarować marmoladą, a na nią wyłożyć pozostałą masę budyniową i przykryć drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
    Krok 6
    Polewa: Zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i energicznie wymieszać.
    Smacznego!

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 8.8/10 (5 votes cast)
    Królewiec, 8.8 out of 10 based on 5 ratings

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *