Pierś z kurczaka w sosie grzybowo-śmietanowym

| 2 komentarze

Share Button

 

pierś-z-kurczaka-z-sosie-grzybowo-śmietanowym2

Pyszne połączenie kurczaka z delikatnym, aromatycznym sosem.  Jedno z moich ulubionych dań, które nauczyła mnie robić mama. Najlepiej smakuje z grzybami leśnymi, ale możemy je zastąpić pieczarkami.

Pierś z kurczaka w sosie grzybowo-śmietanowym

Sposób przygotowania

Krok 1
Przygotowujemy marynatę z oleju, maggi, estragonu, soli i pieprzu. Wkładamy do niej pokrojoną na dość duże części pierś z kurczaka. Pozostawiamy ją na minimum 30min, a najlepiej na 24h.
Krok 2
Grzyby i cebulę kroimy, podsmażamy na patelni do miękkości, dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
Kurczaka smażymy, układamy na talerzu i zalewamy gotowym sosem.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
Pierś z kurczaka w sosie grzybowo-śmietanowym, 9.8 out of 10 based on 4 ratings

2 komentarzy

  1. Pyszny pomysł na kurczaka. Taki sosik z grzybami leśnymi…mmmm…delicje!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. A ja powiem tak: jeśli ktoś chce zastąpić grzyby leśne pieczarkami, niech w ogóle nie przyrządza i nie profanuje tego dania. Jest pyszne!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *