Mumia – pierś z kurczaka w cieście francuskim

| 2 komentarze

Share Button

Mumia pierś kurczaka w cieście francuskim

Danie o delikatnym smaku, dla fanów ciasta francuskiego. Pyszne i niedrogie. Idealne na lekki obiad.

Mumia – pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 Opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

Krok 1
Na patelni podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Niech pozostaną na patelni do momentu, aż wyparuje z nich cała woda.
Krok 2
Pierś kurczaka kroimy wzdłuż na centymetrowe plastry. Solimy i oprószamy ziołami prowansalskimi.
Krok 3
Ciasto francuskie rozwijamy i wzdłuż po środku kładziemy na nim przyprawionego surowego kurczaka. Pierś przykrywamy podsmażonymi pieczarkami.
Krok 4
Ciasto francuskie nacinamy na brzegach. Co około 2,5 cm robimy nacięcie o długości około 8 cm. Z obu stron ciasta równolegle, tak aby można je było zapleść w warkocz. Zaplecione ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 5
Wkładamy do długiej wąskiej blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 170 stopniach.
Krok 6
Podajemy z czosnkowym lub tatarskim albo surówką z sezonowych warzyw.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 ( votes cast)

2 komentarzy

  1. Uwielbiam wszystko co z ciastem francuskim :) Także wypróbuję na pewno!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Super! Soczysty kurczak w cieście, na pewno skorzystam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *


*