Pesto z awokado i orzechów włoskich z makaronem

| Brak komentarzy

Share Button

DSC05635

Pesto z awokado i orzechów włoskich idealnie pasuje do makaronów, ale również może być wykorzystane do tostów, czy kanapek (konsystencja jest dość gęsta). Danie jest przeznaczone dla osób ceniących zdrowy tryb życia.

Pesto z awokado i orzechów włoskich z makaronem

Sposób przygotowania

Krok 1
Dojrzałe awokado obieramy, wycinamy pestkę i kroimy w mniejsze części, wkładamy do malaksera. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, wyciskamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, przyprawy.
Krok 2
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze części i prażymy z płatkami migdałowymi. Połowę dodajemy do awokado, resztę zostawiamy do przyozdobienia. Wszystko mielimy na gładką masę. Makaron gotujemy al dante. Mieszamy z pesto. Pesto musi być mocno przyprawione, bo po wymieszaniu z makaronem traci dużo smaku. Można dodać ser mozzarella. Powinno zjeść się od razu (sosu nie przygotowujemy wcześniej, bo szybko ciemnieje)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (3 votes cast)
Pesto z awokado i orzechów włoskich z makaronem , 9.0 out of 10 based on 3 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *