Cepeliny mojej mamy

| 2 komentarze

Share Button

cepeliny1
Danie czasochłonne i wymagające wiele zachodu. Do jego przygotowania potrzebne jest mięso wieprzowe – głowizna. Niełatwo je zdobyć, bo nie kupimy go w każdym sklepiku osiedlowym. Jednak warto się pomęczyć, by móc rozkoszować się prawdziwym smakiem Podlasia.

Cepeliny mojej mamy

Sposób przygotowania

Krok 1
Mięso ugotować, zemleć. Cebulkę i czosnek posiekać i podsmażyć. Przyprawić farsz.
Krok 2
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć i odcisnąć. Przyprawić.
Krok 3
Z ciasta formować placki, nakładać farsz do środka i zawijać maczając ręce w wodzie z mąką ziemniaczaną. Wtedy nie będą się kleić do rąk.
Krok 4
Gotować ok 20-30 minut, aż środek będzie w sam raz. Z posiekanych 2 cebul zrobić zasmażkę na smalcu. Smacznego!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (3 votes cast)
Cepeliny mojej mamy, 8.0 out of 10 based on 3 ratings

2 komentarzy

  1. proste i pyszne, czego chcieć więcej? ;)
    pozdrawiam,
    Szana!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Hmm, mogłabym je jeść bez przerwy:)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *